Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

(Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
biologicznie czynny noz transformacja mikrobiologiczna związek
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego (Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4-metoksyauronu, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Fusarium oxysporum. Jako substrat stosuje się (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w żywych komórkach kultury Fusarium oxysporum, następuje reakcja cyklizacji grupy prenylowej, w substracie.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, (Z)-2”-(2”’-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano[4”,5”:6,7]-4’-hydroksy-4- metoksyauronu, jako głównego produktu reakcji w kulturze Fusarium oxysporum z wydajnością 27,6 %. Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-403891
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak