Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób formowania skrobi ekstrudowanej



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Ewa Zdybel
Autor:
dr inż. Ewa Tomaszewska-Ciosk
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
produkt ekstrudowana skrobia biodegradowalny noz
Wyniki badań:
Ekstruzja to proces mechaniczno-termiczny, w którym w stosunkowo krótkim czasie, skrobia zostaje poddana działaniu temperatury, sił mechanicznych oraz zmieniającego się ciśnienia. Istotą wynalazku jest, że granulat, powierzchniowo zwilża się wodą w ilości od 3-20% masy granulatu, po czym zwilżony granulat bezpośrednio umieszcza się w formie, ubija się z siłą od 1 do 50 N do momentu uzyskania pożądanej formy, a następnie suszy się w temperaturze od 20 do 80ºC przez 6 do 48 godzin, po czym usuwa się formę.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie oraz przemyśle opakowaniowym do otrzymywania produktów biodegradowalnych. Skrobia jest naturalnym polimerem odnawialnym i całkowicie biodegradowalnym. Wynalazek umożliwia uzyskanie różnych kształtów ekstrudatu wytworzonego z zastosowaniem jednej, uniwersalnej dyszy okrągłej. Jest to sposób niewymagający dodatkowych urządzeń. Umożliwia uzyskanie dużych, przestrzennych i trójwymiarowych form. Ekstrudat może zostać poddany formowaniu niezależnie od czasu jego przechowywania. P-403963
Obszary zastosowań:
ochrona środowiska rolnictwo i leśnictwo żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak