Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy nowego optycznie czystego (+)-(R)-6,4'-dihydroksyflawanonu oraz sposobu jego otrzymywania. Dotychczas nie udało się otrzymać optycznie czystego (+)-(R)-6,4'-dihydroksyflawanonu.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach szczepu Aspergillus niger MB, następuje hydroksylacja w pozycję 4', poprzedzona demetylacją w pozycji 6. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się
z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą. Flawonoidy wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym, ze względu na szereg aktywności biologicznych, jakie wykazują.
Wnioski do praktyki:
Otrzymany 6,4'-dihydroksyflawanon charakteryzuje się większym potencjałem antyoksydacyjnym, niż prekursor, z którego powstał. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie (+)-(R)-6,4'-dihydroksyflawanonu z nadmiarem enancjomerycznym wynoszącym 100% ee, w temperaturze pokojowej i przy pH naturalnym dla szczepu. Związek ten może znaleźć zastosowanie jako antyoksydant
w przemyśle spożywczym oraz jako składnik środków farmaceutycznych
i kosmetycznych. P-404465