Wyniki badań:
Ważne jest poszukiwanie nowych, czystych optycznie substancji naturalnych cechujących się właściwościami przeciwutleniającymi, które mogą być wykorzystane w przemyśle farmaceutycznym, ale też kosmetycznym i spożywczym. Dotychczas nie udało się otrzymać optycznie czystego (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu. Istotą wynalazku jest optycznie czysty (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanon i sposób jego wytwarzania.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach szczepu Aspergillus niger MB, następuje hydroksylacja w pozycję 4', poprzedzona hydrolizą wiązania estrowego w pozycji 6. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą.
Wnioski do praktyki:
Związek ten może znaleźć zastosowanie jako antyoksydant
w przemyśle spożywczym oraz jako składnik środków farmaceutycznych
i kosmetycznych. Otrzymany 6,4'-dihydroksyflawanon charakteryzuje się większym potencjałem antyoksydacyjnym, niż prekursor, z którego powstał.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu z nadmiarem enancjomerycznym wynoszącym 100% ee, w temperaturze pokojowej i przy pH naturalnym dla szczepu. P-404464