Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania optycznie czystego
(-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach szczepu Aspergillus niger MB, następuje hydroksylacja w pozycję 4', poprzedzona hydrolizą wiązania estrowego w pozycji 6. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie (-)-(S)-6,4’-dihydroksyflawanonu z nadmiarem enancjomerycznym wynoszącym 100% ee, w temperaturze pokojowej i przy pH naturalnym dla szczepu. Otrzymany 6,4'-dihydroksyflawanon charakteryzuje się większym potencjałem antyoksydacyjnym, niż prekursor, z którego powstał.
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do wytwarzania antyoksydantów oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. P-404463