Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania tkanki kalusowej fasoli i tkanka kalusowa



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Monika Dymarska
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
dr Tomasz Janeczko
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
tkanka kalusowa fasoli noz wytwarzanie biokatalizator
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania tkanki kalusowej Phaseolus coccineus, odmiana Piękny Jaś z eksplantatów uzyskanych z kilkudniowych kiełków przeniesionych na podłoże Murashige i Skoog z dodatkiem sacharozy od 25 do 30 g/litr pożywki, agaru w ilości od 7 do 9 g/litr pożywki oraz 6-benzyloaminopuryny i kwasu naftylooctowego w stężeniach 1 mg/litr pożywki każdy. Kalus uzyskany z Phaseolus coccineus, odm. Piękny Jaś ma delikatną, bezpostaciową formę i kremowo – beżową barwę, podobnie jak tkanki kalusowe innych gatunków roślin.
Wnioski do praktyki:
Metoda, będąca przedmiotem wynalazku, jak i tkanka kalusowa, mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle do produkcji metabolitów wtórnych służących jako farmaceutyki lub dodatki do żywności, a także jako sposób pozyskiwania biokatalizatora użytecznego w procesach biotransformacji. Zasadniczą zaletą wynalazku jest uzyskanie tkanki kalusowej, w ilościach wystarczających do wykorzystania jej w procesach biokatalizy i do pozyskiwania metabolitów wtórnych. Otrzymuje się tkankę przy zastosowaniu małej ilości tanich regulatorów wzrostu, w temperaturze nie przekraczającej 32°C. P-404685
Obszary zastosowań:
biotechnologia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak