Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania tkanki kalusowej fasoli i tkanka kalusowa



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Monika Dymarska
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
dr Tomasz Janeczko
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
wytwarzanie tkanki kalusowej fasoli noz metabolit biokatalizator
Wyniki badań:
Pozyskiwanie roślinnych metabolitów wtórnych jest ograniczone dostępnością naturalnych źródeł, problemami wynikającymi z uprawy roślin, czy niewystarczającą ilością materiału roślinnego. Zastosowanie kultur roślinnych do produkcji metabolitów wtórnych wiąże się z szeregiem korzyści: związki mogą być w prostszy sposób ekstrahowane i oczyszczane, możliwe jest pozyskanie nowych produktów nie występujących w naturze, produkcja staje się niezależna od czynników zewnętrznych, takich jak pory roku. Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania tkanki kalusowej fasoli azuki Vigna angularis z eksplantatów uzyskanych z kilkudniowych kiełków przeniesionych na podłoże Murashige i Skoog z dodatkiem sacharozy od 25 do 30 g/litr pożywki, agaru w ilości od 7 do 9 g/litr pożywki oraz 6-benzyloaminopuryny i kwasu naftylooctowego w stężeniach 1 mg/litr pożywki każdy.
Wnioski do praktyki:
Metoda ta może znaleźć zastosowanie w przemyśle do produkcji metabolitów wtórnych służących jako farmaceutyki lub dodatki do żywności, a także jako sposób pozyskiwania biokatalizatora użytecznego w procesach biotransformacji. Zasadniczą zaletą wynalazku jest uzyskanie tkanki kalusowej, w ilościach wystarczających do wykorzystania jej w procesach biokatalizy i do pozyskiwania metabolitów wtórnych. Otrzymuje się tkankę przy zastosowaniu małej ilości tanich regulatorów wzrostu, w temperaturze nie przekraczającej 32°C. P-404686
Obszary zastosowań:
biotechnologia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak