Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania tkanki kalusowej soi



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Monika Dymarska
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
dr Tomasz Janeczko
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
wytwarzanie tkanki kalusowej soi noz metabolit biokatalizator
Wyniki badań:
Rośliny są bogatym źródłem metabolitów wtórnych, które mają zastosowanie m.in. w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Pozyskiwanie roślinnych metabolitów wtórnych jest ograniczone dostępnością naturalnych źródeł, problemami wynikającymi z uprawy roślin, czy niewystarczającą ilością materiału roślinnego. Istota wynalazku dotycząca sposobu wytwarzania tkanki kalusowej soi Glycine max z eksplantatów uzyskanych z kilkudniowych kiełków polega na tym, że stosowanym podłożem jest podłoże MS, wzbogacone sacharozą w ilości od 25 do 30 g/litr pożywki, zestalone agarem w ilości od 8 do 9 g/litr pożywki, zaś stosowanymi regulatorami wzrostu są 6-benzyloaminopuryna i kwas naftylooctowy w ilościach 1 mg/litr każdy, w wyniku czego otrzymuje się tkankę kalusową.
Wnioski do praktyki:
Metoda ta może znaleźć zastosowanie w przemyśle do produkcji metabolitów wtórnych służących jako farmaceutyki lub dodatki do żywności, a także jako sposób pozyskiwania biokatalizatora użytecznego w procesach biotransformacji. Zasadniczą zaletą wynalazku jest uzyskanie tkanki kalusowej, w ilościach wystarczających do wykorzystania jej w procesach biokatalizy i do pozyskiwania metabolitów wtórnych. Otrzymuje się tkankę przy zastosowaniu małej ilości tanich regulatorów wzrostu, w temperaturze nie przekraczającej 32°C, bez doświetlania hodowli. P-404687
Obszary zastosowań:
biotechnologia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak