Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4 -metylotetrahydrofuran-2-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Agnieszka Leśniak
Autor:
prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Magdalena Sikora
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
zapach tytoniowy nuta miodowa noz
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla tego rodzaju, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat - cis-5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces przy ciągłym wstrząsaniu. Po zakończeniu transformacji roztwór poreakcyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten posiada słaby zapach tytoniowy z nutą miodową i może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz tytoniowym, nadając przyjemny aromat wyrobom tytoniowym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 19%. P-404753
Obszary zastosowań:
chemia inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak