Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4- -metylotetrahydrofuran-2-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Agnieszka Leśniak
Autor:
prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Magdalena Sikora
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
wytwarzanie zapachy noz
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu na drodze jednoetapowej reakcji mikrobiologicznej mechanizmu dehydrohalogenacji i translaktonizacji substratu, którym jest trans, trans-5-jodo-4-metylo-6-(2-metylopropylo)tetrahydro-2H-piran-2-on. Drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 20-30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten dzięki swym interesującym właściwościom zapachowym może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym, np. jako dodatek do żywności. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (-)-trans-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydro-furan-2-onu, z wydajnością 55%. P-404755
Obszary zastosowań:
chemia żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak