Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4 -dimetylotetrahydrofuran-2-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Agnieszka Leśniak
Autor:
prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Magdalena Sikora
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
zapach kwiatowy hiacyntowo-akacjowy noz
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L i dalej prowadzi się proces przy ciągłym wstrząsaniu, aż do całkowitego przereagowania substratu. Po zakończeniu transformacji roztwór potransformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten dzięki swym interesującym właściwościom zapachowym (posiada trwały zapach kwiatowy, hiacyntowo-akacjowy) może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu, z wydajnością 55%. Związek ten otrzymano w postaci oleistej cieczy, z dobrą czystością optyczną, ee=15%. P-404757
Obszary zastosowań:
chemia inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak