Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Agnieszka Leśniak
Autor:
prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Magdalena Sikora
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
zapach kwiatowy nuta hiacyntowo-akacjowa noz
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że drożdże z gatunku Candida pelliculosa, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, charakterystycznym dla tego rodzaju, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się substrat w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu transformacji produkt z mieszaniny reakcyjnej ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten charakteryzuje się trwałym zapachem kwiatowym, z nutą hiacyntowo-akacjową, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym jako składnik kompozycji perfumeryjnych. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie go, w łagodnych warunkach (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu, z wydajnością 55%. Związek ten otrzymano w postaci oleistej cieczy, z dobrą czystością optyczną, ee=22%. P-404758
Obszary zastosowań:
chemia inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak