Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Optycznie czysty (+)-trans-4-metylo-5-(3,3-dimetylobutylo)-tetrahydrofuran-2-on i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Agnieszka Leśniak
Autor:
prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Magdalena Sikora
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula Józef Kula
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
trwały zapach akacjowy noz
Wyniki badań:
Istotą sposobu według wynalazku jest to, że drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się kwasu 3,7,7-trimetylo-4-oksooktanowego w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny zakwasza się do pH od 3,5 do 4,5 za pomocą 1-molowego roztworu kwasu chlorowodorowego, następnie ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten charakteryzuje się trwałym, kwiatowym, podobnym do akacji zapachem. Wynalazek może mieć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym do wytwarzania składników kompozycji perfumeryjnych. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, optycznie czystego (+)-trans-4-metylo-5-(3,3-dimetylobutylo)-tetrahydrofuran-2-onu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 25%. Związek uzyskuje się w postaci oleistej cieczy z wysoką czystością optyczną – bliską 100%. P-404759
Obszary zastosowań:
chemia inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak