Wyniki badań:
Istotą sposobu według wynalazku jest to, że drożdże z gatunku Rhodotorula glutinis, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się kwas 3,7-dimetylo-4-oksooktanowy w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu reakcji, roztwór transformacyjny zakwasza się do pH od 3,5 do 4,5 za pomocą 1-molowego roztworu kwasu chlorowodorowego, a następnie ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten charakteryzuje się interesującym zapachem przyprawowym z nutą wanilii. Wynalazek może mieć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym do wytwarzania dodatków do żywności. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, optycznie czystego (+)-trans-4(S)-metylo-5(R)-(3-metylobutylo)-tetrahydrofuran-2-onu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 30,3%. Związek otrzymano w postaci oleistej cieczy
z wysoką czystością optyczną – bliską 100%. P-404760