Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Optycznie czysty (+)-trans-4(S)-metylo-5(R)-(3-metylobutylo)-tetrahydrofuran-2-on i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Agnieszka Leśniak
Autor:
prof. dr hab. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Magdalena Sikora
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
zapach przyprawowy wanilii noz
Wyniki badań:
Istotą sposobu według wynalazku jest to, że drożdże z gatunku Rhodotorula glutinis, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze od 20 do 30ºC. Do narośniętej hodowli dodaje się kwas 3,7-dimetylo-4-oksooktanowy w stężeniu od 150 mg/L do 350 mg/L. Po zakończeniu reakcji, roztwór transformacyjny zakwasza się do pH od 3,5 do 4,5 za pomocą 1-molowego roztworu kwasu chlorowodorowego, a następnie ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten charakteryzuje się interesującym zapachem przyprawowym z nutą wanilii. Wynalazek może mieć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym do wytwarzania dodatków do żywności. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, optycznie czystego (+)-trans-4(S)-metylo-5(R)-(3-metylobutylo)-tetrahydrofuran-2-onu, jako jedynego produktu reakcji, z wydajnością 30,3%. Związek otrzymano w postaci oleistej cieczy z wysoką czystością optyczną – bliską 100%. P-404760
Obszary zastosowań:
chemia żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak