Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Dodatek paszowy oraz pasza



Nazwa wydziału:
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Stefaniak
Autor:
dr Paulina Jawor
Autor:
lek. wet. Ondrasz Sitnik
Autor:
prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Autor:
dr inż. Teresa Skiba
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
pasza dodatek paszowy mw immunoglobuliny IgY
Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest to, że dodatek paszowy zawiera immunoglobuliny IgY swoiste dla Escherichia coli, rotawirusów i coronawirusów , w ilości od 10 do 25 % białka ogólnego. Korzystnie jest, gdy dodatek paszowy zawiera nie mniej, niż 1 g immunoglobuliny IgY na 1 kg paszy treściwej. Pasza treściwa w postaci preparatu mlekozastępczego zawiera immunoglobuliny IgY z żółtka jaja kurzego, swoiste dla Escherichia coli, rotawirusów i coronawirusów, w końcowej koncentracji 0,5 – 5 g IgY na 1 litr preparatu. Pasza ta zawiera od 18 do 22,5% białka ogólnego i dostarcza 6,0 – 11,0 MJ energii netto na 1 kg mieszanki.
Wnioski do praktyki:
Wynalazki mogą mieć zastosowanie jako pokarm lub dodatek do pokarmu zwierząt, zwiększający odporność bierną, zwłaszcza u cieląt. Dodatek paszowy w postaci proszku powstałego po suszeniu rozpyłowym plazmy żółtka jaja kurzego, może być stosowany jako uzupełnienie pasz sypkich i płynnych stosowanych w żywieniu cieląt. Ilość preparatu immunoglobuliny IgY w dodatku paszowym jak i w paszy treściwej, zależna jest od oczekiwanego tempa wzrostu cieląt i wpływa na koszt ich żywienia. P-404958
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo weterynaria
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak