Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Anna Skoczyńska
Autor:
prof. dr hab. Andrzej Szuba
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Autor:
dr Anna Wojakowska
Autor:
mgr inż. Dorian Nowacki
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
preparat fosfolipidowy żółtko jaja super lecytyna noz suplement diety
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego - super lecytyny uzyskanej przez sposób ujawniony w opisie patentowym P.399338, jako składnika leku albo jako substancji czynnej do leczenia toksycznego efektu metali wywołanego ołowiem i jego związkami. Wynalazek dotyczy również zastosowania super lecytyny jako suplementu diety, dodatku żywieniowy lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób. W dotychczasowej literaturze nie ma informacji na temat wpływu fosfolipidów czy suplementacji preparatami z jaj na poziom ołowiu we krwi i tkankach przy ekspozycji na działanie ołowiu.
Wnioski do praktyki:
Uzyskane wyniki badań na szczurach mogą świadczyć o wiązaniu przez super lecytynę ołowiu na poziomie ściany przewodu pokarmowego (jest to główna droga wchłaniania ołowiu) i zwiększonym transporcie/kumulacji ołowiu do wątroby, skąd jest on eliminowany. P-405064
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak