Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr inż. Anna Madej
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
przeciwdrobnoustrojowy czynnik przeciwutleniacz noz dieta
Wyniki badań:
Wynalazek, polega na tym, że do mieszaniny reakcyjnej składającej się z ksantohumolu, sześciowodnego chlorku niklu, metanolu oraz wody dodaje się borowodorek sodu lub borowodorek potasu i w temperaturze 0-50 st. C miesza do całkowitego przereagowania ksantohumolu. Następnie do mieszaniny reakcyjnej dodaje się wody i ekstrahuje rozpuszczalnikiem organicznym. Frakcję organiczną oddziela się, osusza i odparowuje rozpuszczalnik. Tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek ten może być zastosowany do wytwarzania biologicznie czynnego związku, zwłaszcza jako potencjalnego przeciwutleniacza, czynnika przeciwdrobnoustrojowego w przemyśle spożywczym lub składnik suplementów diety. Zasadniczą zaletą wynalazku jest szybkie i wydajne otrzymanie 4,2’,4’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu, jako głównego produktu reakcji. P-405453
Obszary zastosowań:
żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak