Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β -dihydrochalkon i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr inż. Anna Madej
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
dihydrochalkon transformacja noz związek biologicznie czynny
Wyniki badań:
Istotą sposobu wytwarzania nowego związku 3’-[3’’-hydroksy-3’’-metylobutylo]-4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, którym jest 4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon. Grzyby z gatunku Penicillium albidum, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12-40°C. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji, roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-405454
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak