Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β- dihydrochalkon oraz sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr inż. Anna Madej
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
dihydrochalkon transformacja mikrobiologiczna noz związek biologicznie czynny
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego 4’-O-β-D-glukopiranozylo-4,2’-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkonu na drodze transformacji mikrobiologicznej substratu, którym jest jakim jest 4,4’,2’-trihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylo-α,β-dihydrochalkon. Grzyby z gatunku Absidia coerulea, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12-40°C. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się za pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. P-405455
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak