Wyniki badań:
Istotą sposobu wytwarzania nowego 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, jakim jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol K. Grzyby z gatunku Beauveria bassiana, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze 12-40ºC. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie
w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K, jako głównego produktu reakcji w kulturze gatunku Beauveria bassiana z wydajnością 26,81 %. P-405457