Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol K i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr inż. Anna Madej
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina Tomasz Tronina
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
dihydroksantohumol K związek biologicznie czynny noz
Wyniki badań:
Istotą sposobu wytwarzania nowego 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K jest to, że otrzymuje się go na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu, jakim jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol K. Grzyby z gatunku Beauveria bassiana, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym, w temperaturze 12-40ºC. Następnie do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-4’’’-metoksy-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu K, jako głównego produktu reakcji w kulturze gatunku Beauveria bassiana z wydajnością 26,81 %. P-405457
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak