Wyniki badań:
Sposób wytwarzania nowego związku chemicznego 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C na drodze transformacji mikrobiologicznej substratu, którym jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol C polega na tym, że grzyby z gatunku Absidia coerulea, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12 – 40ºC, po czym roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie
w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C, jako głównego produktu reakcji w kulturze Absidia coerulea z wydajnością 37,74 %. P-405459