Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumol C i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Jarosław Popłoński
Autor:
dr inż. Anna Madej
Autor:
dr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr hab. - prof. nadzw. Ewa Huszcza
Rok zakończenia:
2013
Słowa kluczowe:
dihydroksantohumol C noz związek biologicznie czynny
Wyniki badań:
Sposób wytwarzania nowego związku chemicznego 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C na drodze transformacji mikrobiologicznej substratu, którym jest 1’’,2’’-dihydroksantohumol C polega na tym, że grzyby z gatunku Absidia coerulea, namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12 – 40ºC, po czym roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukopiranozylo-1’’,2’’-dihydroksantohumolu C, jako głównego produktu reakcji w kulturze Absidia coerulea z wydajnością 37,74 %. P-405459
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak