Wyniki badań:
Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumolu C, polega na tym, że związek ten otrzymuje się na drodze reakcji mikrobiologicznej transformacji substratu którym jest ksantohumol C, za pomocą grzybów z gatunku Absidia coerulea, które namnaża się w płynnym podłożu mikrobiologicznym w temperaturze 12 – 40ºC, po czym do narośniętej hodowli dodaje się substrat. Po zakończeniu transformacji, roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikami organicznymi nie mieszającymi się z wodą, oddziela frakcję organiczną, osusza bezwodnym siarczanem magnezu, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się pomocą technik chromatograficznych.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukopiranozyloksantohumolu C, jako głównego produktu reakcji w kulturze Absidia coerulea z wydajnością 41,1 %. P-405460