Wyniki badań:
Celem przeprowadzonych badań była ocena wyników produkcyjnych u warchlaków otrzymujących w porównaniu z grupą kontrolną negatywną dodatek 1% i 2% zeolitu?klinoptiolitu w mieszance. Zeolit?klinoptiolit jest zarejestrowany w krajach Unii Europejskiej jako naturalny dodatek do paszy dla świń i drobiu. Mieszanki podawane dla wszystkich grup prosiąt były izoenergetyczne i izobiałkowe. Różnice w zakresie energii i białka wyrównano do podobnego poziomu różnymi udziałami śruty sojowej i tłuszczu.
Wnioski do praktyki:
Najlepsze efekty w zakresie odchowu zwierząt uzyskano przy 2% dodatku zeolitu do paszy. Sztuki z tej grupy były lżejsze w 80. dniu życia średnio o około 1 kg niż zwierzęta z pozostałych grup, lecz lepiej wykorzystywały paszę, wykazywały wyższą zdrowotność skutkiem czego większa ich ilość została przeklasowana na tucz. Należy podkreślić, że w pomieszczeniach, w których odchowywano zwierzęta otrzymujące w paszy 1% lub 2% zeolitu odnotowano o od 12% do 16% niższe stężenie amoniaku, co wywarło prawdopodobnie również korzystny wpływ na lepszą kondycję zdrowotną tych zwierząt. Stwierdzono także, że wraz ze wzrostem zawartości zeolitu w mieszance malało stężenie amoniaku w budynkach warchlakarni.