4'-O-β-D-4'''-O-metylo-glukopiranozylo-1'',2'',α, β-tetrahydroksantohumol K i sposób jego otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
4'-O-β-D-4'''-O-metylo-glukopiranozylo-1'',2'',α, β-tetrahydroksantohumol K i sposób jego otrzymywania |
Autorzy |
Monika Siepka, Ewa Huszcza, Jarosław Popłoński, Sandra Agnieszka Sordon |
Rok zakończenia |
2016 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy 4’-O--D-4’’’-metyloglukopiranozylo-1”,2”,,-tetrahydro- ksantohumol K, o wzorze 2, przedstawionym na rysunku oraz sposób jego otrzymywania. Nazwa tego nowego związku wg IUPAC to 1-(5-O--D-(4’-O-metylo)-glukopiranozylo-7-metoksy-2,2-dimetylo- chroman-8-yl)-3-(4-hydroksyfenylo)-propan-1-on. Związek ten jest biologicznie czynny, o właściwościach antyproliferacyjnych. Może znaleźć za-stosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
Wnioski dla praktyki |
PL.226314, nr zgłoszenia 409599, data zgłoszenia 29.09.2014 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie