BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd
Autorzy Ewelina Eckert, Tadeusz Trziszka, Antoni Polanowski, Aleksandra Zambrowicz, Józefa Chrzanowska, MARTA POKORA, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik
Rok zakończenia 2019
Słowa kluczowe
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Asp-Ile-Leu-Asn, odpowiadający fragmentowi 86-89 owoalbuminy. Uzyskany peptyd wykazuje aktywność przeciwutleniającą poprzez wiązanie wolnych rodników oraz chelatowanie kationów dwuwartościowych. Sekwencja peptydu według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, może być szeroko wykorzystana zarówno w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym.
Wnioski dla praktyki PL.233101, nr zgłoszenia P.426821, data zgłoszenia 01.10.2012
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4219 w tym dzisiaj: 136 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.407 sek