Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd |
Autorzy |
Ewelina Eckert, Tadeusz Trziszka, Antoni Polanowski, Aleksandra Zambrowicz, Józefa Chrzanowska, MARTA POKORA, Anna Dąbrowska, Marek Szołtysik |
Rok zakończenia |
2019 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Asp-Ile-Leu-Asn, odpowiadający fragmentowi 86-89 owoalbuminy. Uzyskany peptyd wykazuje aktywność przeciwutleniającą poprzez wiązanie wolnych rodników oraz chelatowanie kationów dwuwartościowych. Sekwencja peptydu według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, może być szeroko wykorzystana zarówno w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym. |
Wnioski dla praktyki |
PL.233101, nr zgłoszenia P.426821, data zgłoszenia 01.10.2012 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie