Sposób wytwarzania 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu |
Autorzy |
dr Monika Dymarska, dr hab. Tomasz Janeczko, dr hab. Edyta Kostrzewa-Susłow, mgr inż. Ewa Agnieszka Kozłowska, rof. dr hab. Elżbieta Pląskowska, Jakub Grzeszczuk |
Rok zakończenia |
2017 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 3β,7β-dihydroksyandrost-5-en-17-onu o wzorze 2. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach szczepu Isaria fumosorosea KCh J2, następuje hydroksylacja przy nieaktywowanym atomie węgla C-7. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą (chloroform). |
Wnioski dla praktyki |
PL 228762, numer zgłoszenia P.417201, data zgłoszenia 13.05.2016 |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie