Sposób otrzymywania 6-acetamidoflawonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania 6-acetamidoflawonu |
Autorzy |
prof. dr hab. Mirosław Anioł, Monika Stompor |
Rok zakończenia |
2017 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania 6-acetamidoflawonu, o wzorze 2, na drodze transformacji mikrobiologicznej, w którym jako substrat stosuje się 6-aminoflawon, o wzorze 1. Grupę aminową substratu wymienia się na grupę acetamidową za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Gordonia. |
Wnioski dla praktyki |
PL228509, numer zgłoszenia P.414934 , data zgłoszenia 24.11.2015 |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie