1-Anyżoilo-2-palmitoilo-sn-glicero-3-fosfocholina oraz sposób jej otrzymywania
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
1-Anyżoilo-2-palmitoilo-sn-glicero-3-fosfocholina oraz sposób jej otrzymywania |
Autorzy |
dr hab. Anna Gliszczyńska, Marta Bożena Okulus, dr Marta Świtalska, prof. dr hab. Joanna Wietrzyk |
Rok zakończenia |
2017 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy fosfolipidowej pochodnej kwasu anyżowego, o wzorze 1 oraz sposobu jej otrzymywania na drodze estryfikacji kwasu palmitynowego z 1-anyżoilo-2-hydroksy-sn-glicero-3-fosfocholiną z udziałem czynnika sprzęgającego jakim jest N,N'-dicykloheksylokarbodiimid oraz w obecności 4-dimetyloaminopirydyny w środowisku bezwodnego chlorku metylenu. Związek ten wykazuje aktywność antyproliferacyjną względem komórek nowotworowych białaczki i może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym lub kosmetycznym. |
Wnioski dla praktyki |
PL227316, Numer zgłoszenia P.415806, data zgłoszenia: 15.01.2016 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie