Wpływ wieku rozsady i wielkości doniczek użytych do jej produkcji na plonowanie i wartość biologiczną kapusty pekińskiej
Nazwa wydziału |
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny |
Tytuł pracy |
Wpływ wieku rozsady i wielkości doniczek użytych do jej produkcji na plonowanie i wartość biologiczną kapusty pekińskiej |
Autorzy |
dr inż. Jan Krężel |
Rok zakończenia |
2004 |
Słowa kluczowe |
plonowanie, kapusta, pekińska, p-t, rozsada |
Wyniki badań |
W dwóch doświadczeniach polowych podjęto próbę oceny przydatności rozsady, produkowanej w wielodoniczkach o zróżnicowanej objętości podłoża, do uprawy kapusty pekińskiej w terminie wiosennym i jesiennym. Do sadzenia w obydwu terminach wykorzystywana była rozsada 5-, 4- i 3-tygodniowa, produkowana w tacach wielokomórkowych o średnicy otworów 55, 44, 32 i 25 mm |
Wnioski dla praktyki |
Rezultaty przeprowadzonych badań dowiodły, że warunkiem uzyskania wysokiego plonu główek kapusty pekińskiej jest użycie dobrze wyrośniętej rozsady 5-tygodniowej, produkowanej w wielodoniczkach o największej pojemności.
Mało przydatne do tego celu okazały się tace wielokomórkowe o najmniejszej średnicy doniczki, wynoszącej 25 mm. |
Obszary zastosowań wyników badań |
rolnictwo i leśnictwo |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Nie |
Widok do druku
Zadaj pytanie