BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Pasza dla drobiu, zwłaszcza dla kur niosek

Nazwa wydziału Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt
Tytuł pracy Pasza dla drobiu, zwłaszcza dla kur niosek
Autorzy Stanisław Tronina, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka, prof. dr hab. inż. Zbigniew Dobrzański, Przemysław Tronina, Wojciech Tronina
Rok zakończenia 2008
Słowa kluczowe pasza, drób, humokarbowit, bihz, humobentofet
Wyniki badań Istotą wynalazku jest pasza dla drobiu, która oprócz znanych produktów zbożowych, nasion roślin oleistych, produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dodatków mineralnych, prefiksu, tromixu S, stosowanych w paszach dla kur, zawiera 5-10% masowych humokarbowitu, 5-10% masowych humobentofetu, 1-6% masowych olejów zwierzęcych oraz 1-6% masowych olejów roślinnych. Korzystnie jest, gdy olejem zwierzęcym jest olej z ryb morskich, a olejem roślinnym jest olej lniany. Humokarbowit jest dodatkiem paszowym skomponowanym z naturalnych, specjalnie dobranych kopalin, głównie pochodzenia humusowego. W jego skład wchodzą: kwasy huminowe, naturalne woski i żywice, lignina, hemiceluloza, fitoenzymy, fitohormony oraz ponad 40 mikroelementów w postaci naturalnych biokompleksów. Humobentofet jest kompozycją naturalnych składników bogatą w substancje biologicznie czynne i mikroelementy.
Wnioski dla praktyki Zaletą paszy, według wynalazku, jest to, że jaja uzyskane od kur nią żywionych charakteryzują się korzystnym składem jakościowym. Ponadto, zaletą paszy jest jej sypka konsystencja umożliwiająca łatwe konfekcjonowanie i zadawanie. Pasza ta może stanowić uzupełnienie asortymentu znanych, standardowych mieszanek paszowych, stosowanych w żywieniu drobiu. Wpływa ona korzystnie na ogólną zdrowotność i produkcyjność drobiu, zwłaszcza na skład jakościowy jaj.
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5410 w tym dzisiaj: 133 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.191 sek