Nowy octan R-(–)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób jego otrzymywania
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Nowy octan R-(–)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób jego otrzymywania |
| Autorzy |
prof. dr hab. Józef Kula, prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk, dr inż. Katarzyna Wińska |
| Rok zakończenia |
2010 |
| Słowa kluczowe |
związki, noz, zapachowe |
| Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest nowy octan R-(–)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu przedstawiony na rysunku i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego octanu polega na tym, że w reakcji znanego
R-(−)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanolu z chlorkiem acetylu, w obecności pirydyny i suchego eteru dietylowego, otrzymuje się octan R-(–)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-
-ylo)etylu.
|
| Wnioski dla praktyki |
Związek ten charakteryzuje się wartościowym zapachem i może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym. |
| Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, żywność, inne |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie