(Z)-6-O-β-D-glukopiranozylo-4’-hydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron i sposób jego wytwarzania.
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
(Z)-6-O-β-D-glukopiranozylo-4’-hydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron i sposób jego wytwarzania. |
Autorzy |
dr Agnieszka Bartmańska, dr hab. Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Jarosław Popłoński |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
mikrobiologiczna, transformacja, 4?-dihydroksy-7-prenylo-4-metoksyauron, noz, (Z)-6-O-?-D-glukopiranozylo-6 |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego związku chemicznego
(Z)-6-O-β-D-glukopiranozylo-6,4’-dihydroksy-7-prenylo-4-metoksyauronu, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Absidia glauca. Jako substrat stosuje się (Z)-6,4’-dihydroksy-4-metoksy-7-prenyloauron.
|
Wnioski dla praktyki |
Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie