Sposób wytwarzania 3β,15α-dihydroksy-5α-androst-17-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 3β,15α-dihydroksy-5α-androst-17-onu |
Autorzy |
dr Alina Świzdor, mgr inż. Natalia Milecka, dr hab. prof. nadzw. Teresa Kołek, dr Anna Panek |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
mikrobiologiczna, noz, hydroksylacja |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 3β,15α-dihydroksy-5α-androst-17-onu, na drodze mikrobiologicznej hydroksylacji, z wykorzystaniem systemu
enzymatycznego szczepu Fusarium culmorum AM282, w którym jako substrat stosuje się 3β-hydroksy-5α-androst-17-on.
|
Wnioski dla praktyki |
Sposobem, według wynalazku, można otrzymać związek, który ze względu na swoją aktywność biologiczną i możliwość przekształcenia w inne biologicznie aktywne pochodne, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Będący przedmiotem wynalazku 3β,15α-dihydroksy-5α-androst-17-on hamuje namnażanie wirusa pęcherzykowatego zapalenia jamy ustnej (VSV). |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie