BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu
Autorzy mgr inż. Jarosław Popłoński, dr hab. Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Anna Madej
Rok zakończenia 2012
Słowa kluczowe 4'-hydroksy-5, wytwarzania, Sposób, noz, 6-benzoflawonu
Wyniki badań Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest 5,6-benzoflawon, poddaje się mikrobiologicznej hydroksylacji, w pozycji 4', grzybem z rodzaju Verticillium namnażanego na podłożu mikrobiologicznym, przez 4 dni. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291-303 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w żywych komórkach kultur Verticillium, następuje reakcja hydroksylacji w pozycji 4'. Na tej drodze otrzymuje się 5,72 mg produktu 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu.
Wnioski dla praktyki Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, jednoetapowego procesu produktu z wydajnością izolowaną 36,01%. Związek ten jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5630 w tym dzisiaj: 14 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.207 sek