Sposób wytwarzania 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu |
Autorzy |
mgr inż. Jarosław Popłoński, dr hab. Ewa Huszcza, dr inż. Tomasz Tronina, mgr inż. Anna Madej |
Rok zakończenia |
2012 |
Słowa kluczowe |
4'-hydroksy-5, wytwarzania, Sposób, noz, 6-benzoflawonu |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest 5,6-benzoflawon, poddaje się mikrobiologicznej hydroksylacji, w pozycji 4', grzybem z rodzaju Verticillium namnażanego na podłożu mikrobiologicznym, przez 4 dni. Po zakończeniu transformacji roztwór transformacyjny ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym, oddziela frakcję organiczną, osusza, odparowuje rozpuszczalnik i tak otrzymany surowy produkt oczyszcza się znanym sposobem. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291-303 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w żywych komórkach kultur Verticillium, następuje reakcja hydroksylacji w pozycji 4'. Na tej drodze otrzymuje się 5,72 mg produktu 4'-hydroksy-5,6-benzoflawonu. |
Wnioski dla praktyki |
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, jednoetapowego procesu produktu z wydajnością izolowaną 36,01%. Związek ten jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie