Laserowy Analizator Cząstek
Nazwa:
Laserowy Analizator Cząstek
Model:
Mastersizer 2000 firmy Malvern
Osoba do kontaktu:
Tomasz Zięba, tomasz.zieba@up.wroc.pl,
tel. 71 320 77 55
Przeznaczenie:
Oznaczanie rozkładu wielkości cząstek w roztworze (zawiesiny, emulsje) oraz substancji pylistych w postaci suchej w zakresie 0,2-100 μm.
Słowa kluczowe:
substancje drobnoziarniste
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy, rolnictwo, medycyna
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Reometr oscylacyjny
Nazwa:
Reometr oscylacyjny
Model:
Haake RS 6000
Osoba do kontaktu:
Artur Gryszkin, artur.gryszkin@up.wroc.pl,
tel. 71 320 77 65
Przeznaczenie:
Oznaczenie właściwości reologicznych płynów i żeli.
Słowa kluczowe:
Lepkość, reologia
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy, przemysł chemiczny
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Różnicowy kalorymetr skaningowy
Nazwa:
Różnicowy kalorymetr skaningowy
Model:
DSC 822e firmy METTLER TOLEDO
Osoba do kontaktu:
Ewa Tomaszewska-Ciosk
ewatc@wnoz.up.wroc.pl
tel. 71 320 7727
Przeznaczenie:
Wyznaczanie charakterystyki termicznej przemian fazowych substancji w zakresie -20 -300°C
Słowa kluczowe:
Ciepło przemiany, temperatura początkowa i końcowa przemiany
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy, medycyna, przemysł chemiczny
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Jednoślimakowy ekstruder laboratoryjny
Nazwa:
Jednoślimakowy ekstruder laboratoryjny
Model:
BRZBENDER 20DN
Osoba do kontaktu:
Antoni Golachowski, antoni.golachowski@up.wroc.pl,
tel. 71 320 7768
Przeznaczenie:
Wytwarzanie produktów ekstrudowanych w procesie wysoko - i niskotemperaturowym.
Słowa kluczowe:
Ekstruzja, produkty ekstrudowane, wytłaczanie polimery syntetyczne i naturalne, opakowania
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy i branża opakowań
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
viscograf
Nazwa:
viscograf
Model:
Brabender
Osoba do kontaktu:
Wioletta Drożdż, wioletta.drozdz@wnoz.up.wroc.pl,
tel. 71 320 77 66
Przeznaczenie:
Wyznaczanie charakterystyki kleikowania skrobi i jej modyfikatów
Słowa kluczowe:
Lepkość, temperatury kleikowania
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy, krochmalnie
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Mikroskop trójokularowy z kamerą
Nazwa:
Mikroskop trójokularowy z kamerą
Model:
Leica DM750
Osoba do kontaktu:
Tomasz Boruczkowski, tomasz.boruczkowski@wnoz.up.wroc.pl,
tel. 71 320 7701
Przeznaczenie:
Umożliwia wykonywanie wysokiej jakości kolorowych zdjęć oraz filmów, obiektów mikroskopowych. Możliwa jest komputerowa analiza obrazów mikroskopowych a w szczególności:
- precyzyjne pomiary wielkości oraz powierzchni obiektów
-analiza barwy obiektów
-zliczanie obiektów
Słowa kluczowe:
Mikroskop, kamera
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy , biotechnologia
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Drukarka wielkoformatowa
Nazwa:
Drukarka wielkoformatowa
Model:
HP DesignJet 500 Plus.
Osoba do kontaktu:
Tomasz Boruczkowski, tomasz.boruczkowski@wnoz.up.wroc.pl,
tel. 71 320 7701
Przeznaczenie:
Pozwala ona na drukowanie plakatów i banerów o maksymalnym rozmiarze 1m x 10m
Słowa kluczowe:
Drukarka, druk wielkoformatowy
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Gęstościomierz oscylacyjny z analizatorem piwa
Nazwa:
Gęstościomierz oscylacyjny z analizatorem piwa
Model:
Alkoholyzer Plus Beer Me + DMA 4500M firmy Anton Paar
Osoba do kontaktu:
Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
Przeznaczenie:
Analiza piwa, brzeczki, oznaczanie zawartości etanolu w destylatach, napojach alkoholowych, oznaczanie zawartości ekstraktu/gęstości roztworów
Słowa kluczowe:
piwo, etanol, destylat, ekstrakt, gęstość
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Spektrofotometr
Nazwa:
Spektrofotometr
Model:
BECKMAN DU-650
Osoba do kontaktu:
Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
Przeznaczenie:
Oznaczanie m.in. stężenia biomasy drożdży, stężenia cukrów, zawartości etanolu, azotu -aminokwasowego, barwy roztworów
Słowa kluczowe:
Absorbancja, stężenie biomasy, etanol, azot -aminokwasowy, DNS
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Zestaw do szybkiej destylacji
Nazwa:
Zestaw do szybkiej destylacji
Model:
firmy Büchi
Osoba do kontaktu:
Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
Przeznaczenie:
Szybka destylacja odfermentowanych brzeczek, zacierów, napojów alkoholowych, oznaczanie zawartości kwasów lotnych
Słowa kluczowe:
etanol, destylat, kwasy lotne
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Zestaw do fermentacji ciągłej
Nazwa:
Zestaw do fermentacji ciągłej
Model:
Osoba do kontaktu:
Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
Przeznaczenie:
Fermentacja ciągła w reaktorze o objętości roboczej 5L, wyznaczanie parametrów kinetycznych procesu fermentacji etanolowej
Słowa kluczowe:
Fermentacja, etanol, procesy ciągłe
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł fermentacyjny
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Analizator ziarna z modułem próbki transportowej
Nazwa:
Analizator ziarna z modułem próbki transportowej
Model:
InfratecTM 1241 firmy Foss
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Podstawowa analiza składu ziarna , słodu i suszonych wywarów DDGS oraz piwa, możliwość badania próbek mokrych i ciekłych
Słowa kluczowe:
Ziarno, słód, DDGS, piwo
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy, browary, gorzelnie
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Chromatograf cieczowy z detektorem refraktometrycznym
Nazwa:
Chromatograf cieczowy z detektorem refraktometrycznym
Model:
HPLC typ LC-20AD firmy Shimadzu
Osoba do kontaktu:
Dr hab. inż. Joanna Kawa Rygielska
joanna.kawa-rygielska@up.wroc.pl
tel.71 320 77 64
Przeznaczenie:
Analiza profili węglowodanowych oraz zawartości etanolu i wybranych produktów ubocznych fermentacji
Słowa kluczowe:
Węglowodany, etanol, uboczne produkty fermentacji
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł fermentacyjny, przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Młynek do słodu
Nazwa:
Młynek do słodu
Model:
DLFU W20050 firmy VLB
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Przygotowanie słodu zgodnie z wymogami analityki EBC
Słowa kluczowe:
Słód, browarnictwo
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Browary, przemysł fermentacyjny
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Sita Vögla
Nazwa:
Sita Vögla
Model:
firmy VLB
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Automatyczne rozdzielanie ziarna zgodnie z wymogami analityki EBC, MEBAK
Słowa kluczowe:
Słód, ziarno, browarnictwo
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Browary, przemysł fermentacyjny
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Friabilimetr
Nazwa:
Friabilimetr
Model:
firmy VLB
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Określenie kruchości słodu zgodnie z wymogami analityki EBC, MEBAK, ASBX Malt-12
Słowa kluczowe:
Słód, ziarno, browarnictwo
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Browary, słodownie
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Tester wilgotności
Nazwa:
Tester wilgotności
Model:
BRABENDER typ MT
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Oznaczenie wilgotności produktów sypkich, półpłynnych i płynnych
Słowa kluczowe:
Wilgotność, sucha substancja
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Tester intensywności oddychania ziarna
Nazwa:
Tester intensywności oddychania ziarna
Model:
VTO4 – Optimizer firmy 1-Cube
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Szybkie oznaczenie żywotności ziarna
Słowa kluczowe:
Ziarno, jęczmień
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Słodownie, przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Zaciernica laboratoryjna
Nazwa:
Zaciernica laboratoryjna
Model:
typ LB-12 firmy VLB
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Przygotowanie brzeczek piwowarskich i zacierów gorzelniczych w skali laboratoryjnej
Słowa kluczowe:
Słód, browarnictwo, zacier, gorzelnictwo
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Browary, przemysł fermentacyjny, gorzelnie
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Projekt ”Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu”
Szafa klimatyczna
Nazwa:
Szafa klimatyczna
Model:
Osoba do kontaktu:
Dr hab. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
jozef.blazewicz@up.wroc.pl
tel. 71 320 77 28
Przeznaczenie:
Przygotowanie słodu
Słowa kluczowe:
Słód, browarnictwo
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Browary, słodownie
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Automatyczny analizator aminokwasów firmy INGOS
Nazwa:
Automatyczny analizator aminokwasów firmy INGOS
Model:
AAA 400
Osoba do kontaktu:
dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Przeznaczenie:
Pozwala na oznaczanie zawartości i składu aminokwasów metodą chromatografii jonowymiennej
Słowa kluczowe:
aminokwasy
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Chromatograf cieczowy z detektorem masowym firmy Varian
Nazwa:
Chromatograf cieczowy z detektorem masowym firmy Varian
Model:
HPLC-MS/MS 1200 L
Osoba do kontaktu:
dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Przeznaczenie:
oznaczanie i identyfikacja związków tj. akrylamid, mikotoksyny, estry glicydolowe kwasów tłuszczowych itp.
z wykorzystaniem metod spektrometrii masowej; układ może pracować w systemie ESI lub APCI
Słowa kluczowe:
Akrylamid, mikotoksyny, estry glicydolowe kwasów tłuszczowych
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Chromatograf gazowy firmy Philips z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym
Nazwa:
Chromatograf gazowy firmy Philips z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym
Model:
Osoba do kontaktu:
dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Przeznaczenie:
oznaczanie profilu kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej
Słowa kluczowe:
kwasy tłuszczowe
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Chromatograf cieczowy firmy Varian z detektorami: RI, UV-Vis
Nazwa:
Chromatograf cieczowy firmy Varian z detektorami: RI, UV-Vis
Model:
Prostar PS
Osoba do kontaktu:
dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 5159
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl, ktrip@wnoz.up.wroc.pl
Przeznaczenie:
oznaczanie profilu cukrów, glikoalkaloidów, kwasów organicznych, składu frakcji polarnej w tłuszczu itp.,
Słowa kluczowe:
Glikoalkaloidy, frakcja polarna
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
maszyna wytrzymałościowa
Nazwa:
maszyna wytrzymałościowa
Model:
INSTRON 5544
Osoba do kontaktu:
dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. tel.: 71 320 7762
e-mail: agnieszka.kita@up.wroc.pl,
Przeznaczenie:
oznaczenie parametrów wytrzymałościowych określających teksturę (w testach cięcia, zginania, ściskania) różnego rodzaju surowców, półproduktów i produktów spożywczych
Słowa kluczowe:
tekstura
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura:
Spektrofotometr Konica-Minolta
Nazwa:
Spektrofotometr Konica-Minolta
Model:
CM-5
Osoba do kontaktu:
dr hab. inż. Agnieszka Kita, prof. nadzw. tel.: 71 320 7762
e-mail: agnieszka.kita@up.wroc.pl,
Przeznaczenie:
oznaczenie parametrów barwy produktów stałych i sypkich (w skali CIELAB, Huntera itp.), w świetle odbitym z portem pomiarowym umieszczonym na wierzchu
Słowa kluczowe:
Dziedzina techniki:
Adresaci oferty:
Przemysł spożywczy
Opis oferty:
Zdjęcia:
Zdjęcia
Brak zdjęć
Z jakich środków została zakupiona aparatura: