Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych |
Autorzy |
dr hab. inż. Joanna Kostrzewa-Rygielska, mgr inż. Witold Pietrzak, prof. dr hab. inż. Ewelina Dziuba, dr hab. inż. ? prof. nadzw. Józef Błażewicz |
Rok zakończenia |
2014 |
Słowa kluczowe |
otrzymywanie, etanolu, noz, odpady, piekarnicze |
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania etanolu
z odpadów piekarniczych. Ze względu na korzystny skład chemiczny (wysoka zawartość skrobi i cukrów) odpady przemysłu piekarskiego mogą być wykorzystane jako surowiec do produkcji etanolu w procesie jednoczesnego scukrzania i fermentacji z wykorzystaniem enzymu hydrolizującego skrobię nieskleikowaną. Fermentacja etanolowa podłóż zawierających odpady przemysłu piekarskiego z udziałem enzymu hydrolizującego skrobię natywną charakteryzuje się zbliżoną dynamiką i wydajnością do tradycyjnego procesu osobnej hydrolizy (zacierania) i fermentacji. Ponadto zastosowanie wstępnego etapu niskotemperaturowej hydrolizy pozwala na wstępne upłynnienie surowca i polepszenie dynamiki fermentacji oraz uzyskanie wyższej wydajności alkoholu.
|
Wnioski dla praktyki |
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym do produkcji etanolu na cele spożywcze lub techniczne, w przemyśle paliwowym do produkcji bioetanolu oraz w przemyśle piekarskim jako metoda zagospodarowania odpadów produkcyjnych i zwrotów niesprzedanego produktu. P- 407814 |
Obszary zastosowań wyników badań |
ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie