BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych
Autorzy dr hab. inż. Joanna Kostrzewa-Rygielska, mgr inż. Witold Pietrzak, prof. dr hab. inż. Ewelina Dziuba, dr hab. inż. ? prof. nadzw. Józef Błażewicz
Rok zakończenia 2014
Słowa kluczowe otrzymywanie, etanolu, noz, odpady, piekarnicze
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych. Ze względu na korzystny skład chemiczny (wysoka zawartość skrobi i cukrów) odpady przemysłu piekarskiego mogą być wykorzystane jako surowiec do produkcji etanolu w procesie jednoczesnego scukrzania i fermentacji z wykorzystaniem enzymu hydrolizującego skrobię nieskleikowaną. Fermentacja etanolowa podłóż zawierających odpady przemysłu piekarskiego z udziałem enzymu hydrolizującego skrobię natywną charakteryzuje się zbliżoną dynamiką i wydajnością do tradycyjnego procesu osobnej hydrolizy (zacierania) i fermentacji. Ponadto zastosowanie wstępnego etapu niskotemperaturowej hydrolizy pozwala na wstępne upłynnienie surowca i polepszenie dynamiki fermentacji oraz uzyskanie wyższej wydajności alkoholu.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym do produkcji etanolu na cele spożywcze lub techniczne, w przemyśle paliwowym do produkcji bioetanolu oraz w przemyśle piekarskim jako metoda zagospodarowania odpadów produkcyjnych i zwrotów niesprzedanego produktu. P- 407814
Obszary zastosowań wyników badań ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5135 w tym dzisiaj: 5 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.028 sek