BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania erytrytolu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania erytrytolu
Autorzy prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, dr hab. inż. ? prof. nadzw. Anita Rywińska, dr Aleksandra Mirończuk, dr inż. Piotr Juszczyk
Rok zakończenia 2014
Słowa kluczowe biosynteza, erytrytolu, noz, glicerol
Wyniki badań Wynalazek dotyczy dwustopniowego prowadzenia procesu biosyntezy erytrytolu przez drożdże Yarrowia lipolytica, w pożywkach zawierających w swoim składzie fosfolipidy, jako główny składnik śluzów otrzymywanych w procesie degummingu olejów roślinnych, oraz dodatkowo glicerol, w bardzo niskim pH. Dodawanie glicerolu do pożywki dopiero w 48 godzinie hodowli, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Zaletą tego sposobu jest to, że wydajność produkcji erytrytolu osiąga poziom 0,3-0,45 g/g, natomiast końcowe stężenia erytrytolu wynosi od 30 do 100 g/l.
Wnioski dla praktyki Zaletą sposobu według wynalazku, jest możliwość otrzymywania dużych ilości erytrytolu z odnawialnych surowców roślinnych oraz z surowców będących odpadami poprzemysłowymi. Dodatkowo otrzymuje się od 15 do 25 g/l suchej biomasy drożdży. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym. P-410179
Obszary zastosowań wyników badań ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5884 w tym dzisiaj: 33 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.066 sek