Sposób otrzymywania erytrytolu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania erytrytolu |
Autorzy |
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, dr hab. inż. ? prof. nadzw. Anita Rywińska, dr Aleksandra Mirończuk, dr inż. Piotr Juszczyk |
Rok zakończenia |
2014 |
Słowa kluczowe |
biosynteza, erytrytolu, noz, glicerol |
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy dwustopniowego prowadzenia procesu biosyntezy erytrytolu przez drożdże Yarrowia lipolytica, w pożywkach zawierających w swoim składzie fosfolipidy, jako główny składnik śluzów otrzymywanych w procesie degummingu olejów roślinnych, oraz dodatkowo glicerol, w bardzo niskim pH. Dodawanie glicerolu do pożywki dopiero w 48 godzinie hodowli, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Zaletą tego sposobu jest to, że wydajność produkcji erytrytolu osiąga poziom 0,3-0,45 g/g, natomiast końcowe stężenia erytrytolu wynosi od 30 do 100 g/l. |
Wnioski dla praktyki |
Zaletą sposobu według wynalazku, jest możliwość otrzymywania dużych ilości erytrytolu z odnawialnych surowców roślinnych oraz z surowców będących odpadami poprzemysłowymi. Dodatkowo otrzymuje się od 15 do 25 g/l suchej biomasy drożdży. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym. P-410179 |
Obszary zastosowań wyników badań |
ochrona środowiska, rolnictwo i leśnictwo, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie