BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania erytrytolu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania erytrytolu
Autorzy prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, dr hab. inż. ? prof. nadzw. Anita Rywińska, dr Aleksandra Mirończuk, dr inż. Piotr Juszczyk
Rok zakończenia 2014
Słowa kluczowe noz, glicerol, erytrytol, biosynteza, biodiesel
Wyniki badań Wynalazek dotyczy dwustopniowego prowadzenia procesu biosyntezy erytrytolu przez drożdże Yarrowia lipolytica, w pożywkach zawierających w swoim składzie kwasy tłuszczowe, jako główny składnik frakcji glicerynowej otrzymywanej w procesie produkcji biodiesla z olejów roślinnych, oraz dodatkowo glicerol, w bardzo niskim pH. Frakcja glicerynowa zawiera 30–40% gliceryny, do 50% mydeł (sole metali wyższych kwasów tłuszczowych) wraz ze zemulgowanymi estrami metylowymi, a resztę stanowi metanol. Ponadto dodawanie glicerolu do pożywki dopiero w 48 godzinie hodowli, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Zaletą opisanego sposobu jest to, że wydajność produkcji erytrytolu osiąga poziom 0,1-0,61 g/g, natomiast końcowe stężenia erytrytolu wynosi od 10 do 122 g/l.
Wnioski dla praktyki Zaletą sposobu według wynalazku, jest możliwość otrzymywania dużych ilości erytrytolu z odnawialnych surowców roślinnych oraz z surowców będących odpadami poprzemysłowymi. W trakcie biosyntezy, otrzymuje się dodatkowo od 15 do 20 g/l suchej biomasy drożdży. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym. P-410178
Obszary zastosowań wyników badań rolnictwo i leśnictwo, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5268 w tym dzisiaj: 138 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.909 sek