BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Autorzy prof. dr hab. Andrzej Szuba, mgr inż. Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, prof. dr hab. Grzegorz Mazur, dr inż. Łukasz Bobak, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2014
Słowa kluczowe lecytyna, super, noz, przeciwutleniacz
Wyniki badań Istotą wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego otrzymanego sposobem ujawnionym w opisie wynalazku zgłoszonego do UPRP i zarejestrowanego pod numerem P.399338, zwanego super lecytyną, do wytwarzania leku lub jako substancja czynna leku o działaniu przeciwutleniającym, do stosowania przy leczeniu chorób i/lub wspomagająco w terapii chorób o podłożu zapalnym, zwłaszcza chorób nowotworowych (ICD10: C.00.0 do D.48), otyłości (ICD10: E.66.0), cukrzycy (ICD10 E.10.0 do E.14.9), nadciśnienia tętniczego (ICD10 I.10 do I.13.2), miażdżycy (ICD10 I.70.9). Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania przeciw wolnym rodnikom lub jako przeciwutleniacza.
Wnioski dla praktyki Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania przeciw wolnym rodnikom lub jako przeciwutleniacza. P- 408304
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5641 w tym dzisiaj: 25 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.757 sek