Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj |
Autorzy |
prof. dr hab. Andrzej Szuba, mgr inż. Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, prof. dr hab. Grzegorz Mazur, dr inż. Łukasz Bobak, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2014 |
Słowa kluczowe |
lecytyna, super, noz, przeciwutleniacz |
Wyniki badań |
Istotą wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego otrzymanego sposobem ujawnionym w opisie wynalazku zgłoszonego do UPRP i zarejestrowanego pod numerem P.399338, zwanego super lecytyną, do wytwarzania leku lub jako substancja czynna leku o działaniu przeciwutleniającym, do stosowania przy leczeniu chorób i/lub wspomagająco w terapii chorób o podłożu zapalnym, zwłaszcza chorób nowotworowych (ICD10: C.00.0 do D.48), otyłości (ICD10: E.66.0), cukrzycy (ICD10 E.10.0 do E.14.9), nadciśnienia tętniczego (ICD10 I.10 do I.13.2), miażdżycy (ICD10 I.70.9). Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania przeciw wolnym rodnikom lub jako przeciwutleniacza. |
Wnioski dla praktyki |
Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania przeciw wolnym rodnikom lub jako przeciwutleniacza. P- 408304 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie