Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj |
Autorzy |
prof. dr hab. Andrzej Szuba, mgr inż. Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, prof. dr hab. Grzegorz Mazur, dr inż. Łukasz Bobak, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka |
Rok zakończenia |
2014 |
Słowa kluczowe |
suplement, fosfolipidowy, preparat, noz, diety |
Wyniki badań |
Istotą wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego otrzymanego sposobem ujawnionym w opisie wynalazku zgłoszonego do UPRP i zarejestrowanego pod numerem P.399338, zwanego super lecytyną, do wytwarzania leku lub jako substancji czynnej leku przeciwzapalnego nie steroidowego NSAIDs, do stosowania przy leczeniu, łagodzeniu lub profilaktyce stanów zapalnych oraz chorób o podłoży zapalnym. Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce albo pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych. |
Wnioski dla praktyki |
Preparat fosfolipidowy z żółtka kurzych jaj, a ujawniony w opisie patentowym P.399338, wykazuje działanie przeciwzapalne. P- 408335 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie