BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj
Autorzy prof. dr hab. Andrzej Szuba, mgr inż. Dorian Nowacki, dr Helena Martynowicz, dr Anna Wojakowska, prof. dr hab. Grzegorz Mazur, dr inż. Łukasz Bobak, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia 2014
Słowa kluczowe suplement, fosfolipidowy, preparat, noz, diety
Wyniki badań Istotą wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego otrzymanego sposobem ujawnionym w opisie wynalazku zgłoszonego do UPRP i zarejestrowanego pod numerem P.399338, zwanego super lecytyną, do wytwarzania leku lub jako substancji czynnej leku przeciwzapalnego nie steroidowego NSAIDs, do stosowania przy leczeniu, łagodzeniu lub profilaktyce stanów zapalnych oraz chorób o podłoży zapalnym. Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce albo pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych.
Wnioski dla praktyki Preparat fosfolipidowy z żółtka kurzych jaj, a ujawniony w opisie patentowym P.399338, wykazuje działanie przeciwzapalne. P- 408335
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5891 w tym dzisiaj: 40 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.205 sek