BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon oraz sposób otrzymywania 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon oraz sposób otrzymywania 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu
Autorzy dr inż. Monika Stompor, dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł
Rok zakończenia 2014
Słowa kluczowe flawonoidowe, związki, biol., aktywność, noz
Wyniki badań Istotą wynalazku jest 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon. Istota sposobu według wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4-etoksy-4’-metoksychalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Lactobacillus, przy czym substrat dodaje się po upływie 12 – 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze 10 - 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach bakterii z rodzaju Lactobacillus, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego otrzymuje się 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 30%, przy zastosowaniu szczepu bakterii z rodzaju Lactobacillus, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski dla praktyki Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym do wytwarzania nowych związków flawonoidowych o potencjalnej aktywności biologicznej. P-409072
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5310 w tym dzisiaj: 33 aktualnie on-line: 2 stronę utworzono w ciągu: 0.185 sek