Sposób otrzymywania 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu |
Autorzy |
dr inż. Monika Stompor, dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł |
Rok zakończenia |
2014 |
Słowa kluczowe |
aktywność, noz, dihydrochalkon, biol. |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4-etoksy-4’-
-metoksychalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula, przy czym, substrat dodaje się po upływie 12 – 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze 10 – 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach drożdży z rodzaju Rhodotorula, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego, otrzymuje się 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 65%, przy zastosowaniu szczepu drożdży Rhodotorula, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
|
Wnioski dla praktyki |
Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie
w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym do wytwarzania nowych związków flawonoidowych o potencjalnej aktywności biologicznej. P-409075
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie