Sposób otrzymywania 4’-metoksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania 4’-metoksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkonu |
Autorzy |
dr inż. Monika Stompor, dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł |
Rok zakończenia |
2014 |
Słowa kluczowe |
aktywność, noz, dihydrochalkon, przeciwnowotwo |
Wyniki badań |
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4’-metoksy-4-
-metylochalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Rhodococcus, przy czym substrat dodaje się po upływie od 12 do 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze od 10 do 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach bakterii z rodzaju Rhodococcus, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego otrzymuje się 4’-metoksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkon.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4’-metoksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkonu, jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 65%, przy zastosowaniu szczepu Rhodococcus, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
|
Wnioski dla praktyki |
Sposób według wynalazku może znaleźć zastosowanie
w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym, do wytwarzania związków flawonoidowych o aktywności przeciwnowotworowej. P-409076
|
Obszary zastosowań wyników badań |
chemia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie