BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób wytwarzania 4-metylo-α,β-dihydrochalkonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób wytwarzania 4-metylo-α,β-dihydrochalkonu
Autorzy dr inż. Monika Stompor, dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł
Rok zakończenia 2014
Słowa kluczowe aktywność, noz, dihydrochalkon, przeciwnowotwo
Wyniki badań Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4-metylochalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Rhodococcus. Substrat dodaje się po upływie 12 – 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze 10 - 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach bakterii z rodzaju Rhodococcus, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego otrzymuje się 4-metylo-α,β-dihydrochalkon. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-metylo-α,β-dihydrochalkonu, jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 49%, przy zastosowaniu szczepu Rhodococcus, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski dla praktyki Sposób według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym, do wytwarzania związków flawonoidowych, wykazujących aktywność przeciwnowotworową. P-409078
Obszary zastosowań wyników badań chemia, farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 4160 w tym dzisiaj: 77 aktualnie on-line: 3 stronę utworzono w ciągu: 0.918 sek