Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu |
Autorzy |
Czesław Wawrzeńczyk, Agnieszka Leśniak, Józef Kula, Magdalena Anna Sikora |
Rok zakończenia |
2016 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu o wzorze 2, na drodze mikrobiologicznej transformacji 5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu, przy zastosowaniu systemu enzymatycznego drożdży z gatunku Candida pelliculosa. Związek ten charakteryzuje się trwałym zapachem kwiatowym, z nutą hiacyntowo-akacjową, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. |
Wnioski dla praktyki |
PL221644 |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie