Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu |
| Autorzy |
Czesław Wawrzeńczyk, Agnieszka Leśniak, Józef Kula, Magdalena Anna Sikora |
| Rok zakończenia |
2016 |
| Słowa kluczowe |
|
| Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu o wzorze 2, na drodze mikrobiologicznej transformacji 5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu, przy zastosowaniu systemu enzymatycznego drożdży z gatunku Candida pelliculosa. Związek ten charakteryzuje się trwałym zapachem kwiatowym, z nutą hiacyntowo-akacjową, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. |
| Wnioski dla praktyki |
PL221644 |
| Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, farmaceutyka |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie