Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu |
Autorzy |
Józef Kula, Czesław Wawrzeńczyk, Magdalena Anna Sikora, Agnieszka Leśniak |
Rok zakończenia |
2016 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3--metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu o wzorze 2, na drodze mikrobiologicznej transformacji cis-5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu, o wzorze 1, za pomocą układu enzymatycznego drożdży z gatunku, Candida pelliculosa. Związek ten charakteryzuje się zapachem tytoniowo-miodowym, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i tytoniowym. |
Wnioski dla praktyki |
PL221658 |
Obszary zastosowań wyników badań |
inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie