Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu |
| Autorzy |
Józef Kula, Czesław Wawrzeńczyk, Magdalena Anna Sikora, Agnieszka Leśniak |
| Rok zakończenia |
2016 |
| Słowa kluczowe |
|
| Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3--metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu o wzorze 2, na drodze mikrobiologicznej transformacji cis-5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu, o wzorze 1, za pomocą układu enzymatycznego drożdży z gatunku, Candida pelliculosa. Związek ten charakteryzuje się zapachem tytoniowo-miodowym, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i tytoniowym. |
| Wnioski dla praktyki |
PL221658 |
| Obszary zastosowań wyników badań |
inne |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie