BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd
Autorzy dr Ewelina Eckert, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, dr hab. Anna Dąbrowska, dr Marta Pokora, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr Marek Szołtysik, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr hab. Aleksandra Zambrowicz
Rok zakończenia 2019
Słowa kluczowe
Wyniki badań Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Ser-Try-Val-Glu, odpowiadający fragmentowi 148-151 owoalbuminy. Uzyskany peptyd wykazuje aktywność biologiczną antyhipertensyjną poprzez hamowanie enzymu przekształcającego angiotensynę I (ACE). Sekwencja peptydu według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, może być szeroko wykorzystana zarówno w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym, jako składniki leków przeciwnadciśnieniowych, suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej, a także jako komponenty kosmetyków.
Wnioski dla praktyki PL.233100, nr zgłoszenia P.400989 data zgłoszenia 01.10.2012
Obszary zastosowań wyników badań farmaceutyka, żywność, inne
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5616 w tym dzisiaj: 95 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.811 sek