Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd |
Autorzy |
dr Ewelina Eckert, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, dr hab. Anna Dąbrowska, dr Marta Pokora, prof. dr hab. Antoni Polanowski, dr Marek Szołtysik, prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, dr hab. Aleksandra Zambrowicz |
Rok zakończenia |
2019 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Ser-Try-Val-Glu, odpowiadający fragmentowi 148-151 owoalbuminy. Uzyskany peptyd wykazuje aktywność biologiczną antyhipertensyjną poprzez hamowanie enzymu przekształcającego angiotensynę I (ACE). Sekwencja peptydu według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, może być szeroko wykorzystana zarówno w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym, jako składniki leków przeciwnadciśnieniowych, suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej, a także jako komponenty kosmetyków. |
Wnioski dla praktyki |
PL.233100, nr zgłoszenia P.400989 data zgłoszenia 01.10.2012 |
Obszary zastosowań wyników badań |
farmaceutyka, żywność, inne |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie