Sposób otrzymywania erytrytolu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania erytrytolu |
Autorzy |
dr Magdalena Rakicka-Pustułka, prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, prof. dr hab. Anita Rywińska |
Rok zakończenia |
2018 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania erytrytolu. Wynalazek dotyczy dwustopniowego sposobu prowadzenia procesu biosyntezy erytrytolu w sposób ciągły na zasadzie chemostatu przez drożdże Yarrowia lipolytica, w pożywkach zawierających w swoim składzie glicerol, w bardzo niskim pH. |
Wnioski dla praktyki |
PL.231944, numer zgłoszenia: P.416693, data zgłoszenia 30.03.2016 |
Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia, farmaceutyka, żywność |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie