Sposób otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu
Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu |
Autorzy |
prof. dr hab. Ewa Huszcza, dr Jarosław Popłoński, dr Sandra Agnieszka Sordon, dr Tomasz Tronina |
Rok zakończenia |
2018 |
Słowa kluczowe |
|
Wyniki badań |
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu, o wzorze 2, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Absidia coerulea. Jako substrat stosuje się 4′,5,7-trihydroksyflavon o wzorze 1. Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. |
Wnioski dla praktyki |
PL231813, numer zgłoszenia P.418555, data zgłoszenia 05.09.2016 |
Obszary zastosowań wyników badań |
żywność, farmaceutyka |
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie