BAZA LABORATORIÓW I APARATURY UNIWERSYTETU PRZYRODNICZEGO WE WROCŁAWIU


wstecz

Sposób otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu

Nazwa wydziału Wydział Nauk o Żywności
Tytuł pracy Sposób otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu
Autorzy prof. dr hab. Ewa Huszcza, dr Jarosław Popłoński, dr Sandra Agnieszka Sordon, dr Tomasz Tronina
Rok zakończenia 2018
Słowa kluczowe
Wyniki badań Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu, o wzorze 2, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Absidia coerulea. Jako substrat stosuje się 4′,5,7-trihydroksyflavon o wzorze 1. Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Wnioski dla praktyki PL231813, numer zgłoszenia P.418555, data zgłoszenia 05.09.2016
Obszary zastosowań wyników badań żywność, farmaceutyka
Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej Tak

Widok do druku

Zadaj pytanie





łącznie odwiedzin: 5720 w tym dzisiaj: 1 aktualnie on-line: 1 stronę utworzono w ciągu: 0.474 sek