Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego
| Nazwa wydziału |
Wydział Nauk o Żywności |
| Tytuł pracy |
Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego |
| Autorzy |
dr Adam Dobrowolski, dr hab. Aleksandra Mirończuk |
| Rok zakończenia |
2018 |
| Słowa kluczowe |
|
| Wyniki badań |
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania kwasu cytrynowego. Wynalazek dotyczy prowadzenia procesu biosyntezy kwasu cytrynowego przez drożdże Yarrowia lipolytica z nadekspresją kinazy glicerolu, dehydrogenazy glicerolu lub tych obu genów, w pożywkach zawierających w swoim składzie glicerol, w bardzo niskim pH. |
| Wnioski dla praktyki |
PL. 231760, numer zgłoszenia P.416994, data zgłoszenia 26.04.2016 |
| Obszary zastosowań wyników badań |
biotechnologia |
| Całość pracy lub jej część została zgłoszona do ochrony patentowej |
Tak |
Widok do druku
Zadaj pytanie